Diseña un sitio como este con WordPress.com
Comenzar

Programes per a Gps

L’èxit que té el Gps en bici de muntanya és que fa possible navegar en situacions reals d´Orientació, si sumem l’incentiu que ens ofereix la BTT, viatjar llargues distàncies i descobrir nous indrets l’aventura està servida.

Conceptes previs:

Per gaudir d’aquesta aventura d’orientació és essencial accedir a les dades necessàries el més fàcilment que es pugui, anem a veure la seva aplicació a la informació Gps.

Preparar un camí és tan important com el temps que dediquem a l’orientació durant la mateixa activitat.

L’element més utilitzat en sortides de Gps és la pista o comunment anomenat Traça Gps, perquè defineix exactament i amb detall de la ruta a seguir, a més la pista ens dóna per avançat els totals i parcials acumulats als quals ens enfrontem, així podem triar la ruta indicada al nostre nivell i motivació.

 El Gps aconsegueix la seva màxima utilitat quan volem descubrir l´ entorn, en aquest cas i en la majoria de casos a tercers per al viatge (pista) a la nostra producció.

 És la manera més fàcil d’obtenir prèviament una pista a través de fòrums o pàgines especialitzades com www.wikiloc.com on, gràcies a usuaris que comparteixen lliurement rastre es troba pràcticament qualsevol ruta que busquem.

Terra de Maquis 2013
Terra de Maquis 2013

 Per als més exigents els fabricants de Gps posen a la nostre disposició eines digitals per crear i revisar aquestes pistes, així com enviar i rebre aquesta informació al dispositiu Gps.

El factor que determinarà el temps que utilitzem són els coneixements d’informàtica de cada un, perquè els fabricants de Gps i programari, que coincideixen a vegades, s’esforcen per facilitar-nos la tasca.

En Gps, per BTT parlem d’alguns models de Gps disponibles i formes d’utilització, breument a revisar alguns dels conceptes i veure les diferents solucions que permetin obtenir més suc al nostre Gps.

Informació disponible:

Una vegada introduim la Pista al Gps i activem la navegació, el Gps ens dóna el desviament en metres i direcció en graus fins al punt més proper de la Traça. En aquest cas la informació gira el torn a la pista, com percentatge complet, acumulat o distancia fins al final.

També vam comentar que per trobar-nos durant la ruta en referència a punts o distàncies parcials hem de tenir un mapa detallat, aturar la navegació, navegar a aquest lloc per aconseguir el parcial en línia recta i reprendre després la navegació a la Traça. Un element del mapa o navegació Waypoint assenyalarà la distància i el curs d’aquest punt en línia recta, per la qual cosa ens es perd fiabilitat i més d’una vegada ens faran rendir-nos innecessàriament o mabaratar una quantitat valuosa de temps durant l’activitat.

Per evitar aquesta situació es pot utilitzar el programa corresponent per designar els punts intermitjos pertinents, així tindrem accés fiable de dades referides a distàncies parcials, permetent-nos prendre la millor decisió sobre el terreny al moment adient.

Afegir punts intermedis a la pista
Afegir punts intermedis a la pista

Preparar una ruta:

Si les nostres espectatives són altes no està de més tenir un camí alternatiu, podem navegar la pista principal i veure la secundària al mapa. D’aquesta manera ens marqum un punt de retorn opcional. Triar la segona opció que només ens demanarà que indicarem el Gps navegar la segona pista. Al arribar al desté el registre del Gps haurà generat la nova pista exacte a la nostra mida, que podem compartir o navegar. Una altra opció és tallar i enganxar seccions de la pista per crear una nova des del programari.

Com unir-se a pista amb BaseCamp

Analitzar la pista:

Aquest és potser el punt més important, treballar amb el mapa corresponent permet anticipar allà on va el camí, els mapes generals més comuns són els de l’IGN a escala 1:25 k pel fabricant dels Gps. Si la pista es deixa el camí marcat al mapa, creuant les corbes de nivell, podem saber amb tota certesa que això serà una trialera i prendre o descartar aquesta opció canviant la Traça. Per veure més detall podem utilitzar altres mapes de més resolució i en alguns casos recórrerem a les Ortofotos si no tenim mapes topogràfics específics com els d´Editorial Alpina o ICC. Alguns programes especialitzats com CompeGPS Land també permeten degradar el color de la pista segons el pendent, els colors freds (blau) es corresponen amb pendent negatiu i la calor (vermell o taronja) a la part positiva.

Garmin BaseCamp

Les propietats de la pista:

La pista és un conjunt de punts que s’uneixen per la direcció i la distància, cada punt inclou informació de posició (Lat/long), temps i alçada. Aquests punts poden editar o crear punts de referència GPS a reconèixer-los com destacada i aprofitar el parcial d’informació de navegació. El Gps permet configurar la freqüència de gravació, per omissió 1 a 4 segons segons el fabricant. Des de la configuració del Gps podem definir si preferim marcar-los per temps o distància, aquest últim és el que dóna millors resultats quan s’edita la pista, però sense un mapa detallat no és una dada rellevant. Quan vam navegar la pista sense editar aconseguir la desviació al punt més proper i la distància fins al final de la pista passant per tots els seus punts, no en línia recta.

Seguiment amb Waypoint

Generar un arxiu Gpx:

Això és especialment rellevant en Gps Garmin. Crear un arxiu Gpx podem utilitzar BaseCamp o CompeGPS Land, els dos poden crear el punt intermig, seleccioni els dos arxius i guardar-los com un mateix, d’aquesta manera el Gps inclou dades parcials a la informació disponible en el processador de ruta i els camps de dades de navegació, per exemple ens permetrà utilitzar el desviament de ruta i la distància al següent punt,  sinó aquesta segona figura sempre seria la distància fins a la destinació. Anem a veure els passos.

De CompeGps Land que pot crear un arxiu de wpt llavors arrossegar sobre la mateixa pista des del arbre de dades, un cop guardada i enviada al dispositiu, el Gps serà capaç de navegar incloent parcials als camps de navegació, si treballem amb dispositius TwoNav no cal generar un arxiu Gpx, només en el cas d’altres dispositius és necessari emprar aquest format, per TwoNav podem editar la pista com un Roadbook i veure una llista de tots els punts.

Roadbook

Amb Garmin BaseCamp també podem crear l’arxiu mare del full de ruta amb els punts intermitjos, seleccionem aquests dos elements i des del menú fitxer la opció d’exportació crearà l‘arxiu Gpx.

SatMap converteix els arxius al Gpx des de l‘Active Sync.

Crear una pista:

A part de dibuixarla sobre el mapa o guardar la que hem fet  des del nostre Gps també podem crear la nostra ruta de més d’una Traça, la manera més ràpida és utilitzar l´eina de tall / dividir la Traça, així mantenim les seccions que pot utilitzar una altra vegada.

Editar Roadbook
Editar Roadbook

Amb BaseCamp podem unir-los fàcilment, seleccioneu-los i feu clic als elements en l’arbre: seleccioneu avançada; Unir pistes seleccionades.

Opció adjuntar BaseCamp pista

CompeGPS Land permet un cop tallada la pista arrossegar-lo a sobre d’un altre i afegir-lo com una secció, el següent pas és unir-les (opcions de clic dret) en aquest cas el temps de les dues pistes han de ser consecutius. Un Consell: Edita el punt d’unió comú i  separa´n els punts de sortida/arribada.

Utilitzar BaseCamp per unir-se a pistes
Utilitzar BaseCamp per unir-se a pistes

BaseCamp:

És la proposta de Garmin per gestionar la informació per al treball de camp.

Des del plafó del costat o arbre de les dades des del que gestionem l’escriptori del nostre fitxer de dades de Gps:

Podem cridar a les accions a través del botó dret (Pc) a l’arxiu i amb totes les opcions del programa perquè és una opció liure, llevat que també l’utilitzi per descarregar Ortofotos en el teu Gps, en aquest cas la subscripció anual és de $ 25 i dóna dret a descarregar imatges de resolució des del servidor BirdsEye.

Veure foto aèria en BaseCamp
Veure foto aèria en BaseCamp

CompeGPS Land:

Permet la gestió avançada de mapes, amb els dispositius TwoNav té connexió directa, de la mateixa manera com BaseCamp pels Gps Garmin des del quadre lateral podem administrar els arxius per la majoria de Gps.

El programa també ens permet tenir una àmplia varietat de mapes en diferents formats. Adquirir un Gps TwoNav de CompeGPS ens deixa desbloquejar el mòdul de gestió de pista això ens permet editar i crear pistes il·limitadament. Podem connectar amb el servidor IGN, OpenStreetsMaps i altres. Amb la llicència complerta podrem crear i editar també els nostres mapes sense límit de temps.

Activar CompeGPS Land 7
Activar CompeGPS Land 7

Planificador de rutes:

Primer hem de registrar-nos a la web SatMap i introduïr el número de sèrie del dispositiu Active 10. Llavors podrem pujar i modificar Tracks en format Gpx, utilitzant tots els mapes disponibles amb una interfície molt intuïtiva. SatMap ha optat per una solució oberta de mapes, oferint la possibilitat d’utilitzar tots els mapes disponibles mitjançant la seva web. El dispositiu Active 10 a més fa rutes per pistes igual que un navegador, simplificant el procés de gestió d’Active Sync per enviar o rebre dades al Gps i el planificador de rutes per crear itineraris amb mapes a la xarxa.

Característiques:

BaseCamp és l’evolució del Garmin MapSource, mantenint utilitats per veure mapes Garmin, instal·lació al Gps o a la memòria en targetes i eines d’edició com ara dividir pista, editar, suprimir i desplaçar punts. També podem veure un perfil d’alçada i la distància entre els punts.

En el cas d’ús de dispositius TwoNav amb CompeGPS Land podem tenir tots aquests mapes dins el Gps simplement canviant el format de *. Rmap. Podem utilitzar el visor CompeGPS de descàrrega de mapes des del servidor. Son eines d’edició molt potents, on podem calcular les alçades de cada punt de la pista i treballar amb mapes molt precisos, més que el propi Gps.

Precisió en mapes Alpina
Precisió en mapes Alpina

Un altre ús és afegir les nostres fotos a la pista, d’aquesta manera i gràcies al fet que càmeres digitals mantenen un registre de l’hota exacte de la creació, la foto quedarà associada amb la pista, incorporant les coordenades a les propietats de la foto o les fotos dins el visor amb la Traça, només hem de seguir les instruccions de l’auxiliar.

Afegeix fotos a la pista amb BaseCamp
Afegeix fotos a la pista amb BaseCamp

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s